dissabte, 19 d’abril del 2008

JClic

L’últim dia de classe ens van presentar un nou programa que serveix per crear, visualitzar i publicar activitats didàctiques. La zona Clic és la web que dóna suport al programa JClic. Per fer un JClic primer cal fer un esquema de les diferents activitats que volem fer. Un cop ja sabem quines activitats volem fer és necessari fer la cerca de materials que utilitzarem i guardar-los en una carpeta. A continuació, crearíem el paquet d’activitats (projecte). Per fer això, necessitem el JClic Author. El nom que li assignem al projecte ha de ser curt i entenedor. El professor ens va posar d’exemple el següent: JORDIRECI.JCLIC.ZIP. Com es pot veure és un paquet d’activitats comprimit.El següent pas és crear un espai web per després crear una pàgina web. El nom de la pàgina web serà el mateix, l’única diferència és que en comptes de posar JCLIC.ZIP posarem HTM. Finalment, ja podrem penjar el nostre paquet d’activitats a la pàgina web.


Aquí teniu les webs que es necessiten per instal·lar el programa JClic i per crear un espai web:

www.clic.xtec.cat
http://pages.google.com


Però, tot això com es fa? El primer que s'ha de fer un cop ens hem instal·lat el JClic Author és anar a "nou projecte". Us demanarà el nom del projecte (jo he posat reciclatge perquè és del que va l'activitat però pot ser un altre) i el nom del fitxer. Aquest últim ha d'estar en format jclic.zip com he dit abans. A continuació, anem a "activitats" i cliquem la icona de dalt de tot a l'esquerra i seleccionem el tipus d'activitat que volem fer. Nosaltres n'havíem de fer tres: dos trencaclosques d'intercanvi, un d'imatge i un de text, i una associació simple. Anteriorment, havíem fet la cerca de material i l'havíem guardat en un carpeta. Les tres imatges cercades les vam haver de redimensionar amb el GIMP per tal que dos d'elles tinguéssin 200x250 píxels i l'altre 650x450. Per importar les imatges a la mediateca anem a "inserseix/nou objecte multimedia". Un cop haguem seleccionat l'activitat trencaclosques d'intercanvi us demanarà un nom. Automaticament, apareixeran a l'esquerra quatre finestres: opcions, missatges, finestres i el plafó. Cadascuna de les activitats que creem han de tenir un missatge d'inici i un de final, així que escriviu el vostre missatge. Però, on realment dissenyem l'activitat és en el plafó. El primer que hem de fer és triar la imatge amb la qual volem fer el trencaclosques. Després, li diem les files i les columnes que volem que tingui el trencaclosques, en el nostre cas 3x3 i la grandària de la imatge, en el nostre cas 650x450. L'últim que falta per fer és triar els colors de la finstra de fons i de joc. Per fer-ho, cal anar a "finstres" i triar els colors desitjats. Finalment, només quedarà visualitzar l'activitat clicant la icona de dalt a l'esquerra que és un triangle verd.

Per a realitzar la segona activitat, tornem a clicar la icona de dalt de tot de l'esquerra per a dissenyar una nova activitat; el trencaclosques d'intercanvi de text. Li posem el nom, els missatges inicials i finals, el color de les finestres de fons i de joc i anem al plafó per a dissnyar l'activitat. Escollim les files i les columnes, en el nostre cas 1x5 i, l'estil del trencaclosques, en el nostre cas rectangular. Cliquem a sobre de cada columna i escrivim el text que volguem i seleccionem el color i el tamany. Per acabar, visualitzem l'activitat de la mateixa manera que hem fet amb la primera activitat.

Per crear la tercera activitat, cliquem la icona de dalt a l'esquerra per triar l'activitat d'associació simple. I fem el mateix d'abans: posar un nom, els missatges, triar els colors i anar al plafó per a dissenyar l'activitat. El primer pas és triar la distribució de l'associació, en el nostre cas A B un a sobre de l'altre. Automaticament, s'obren dos plafons: l'A i el B. A continuació li hem de dir el número de files i de columnes que volguem que tingui cada plafó, en el nostre cas 1x2. A dalt posem el text, en el nostre cas paper i plàstic, i a baix la imatge pertinent, en el nostre cas un contenidor blau i un de groc. Escollim la gràndaria de les imatges, en el nostre cas 200x250. I, per últim visualtizem l'activitat de la mateixa manera que hem fat anteriorment.

Ara tenim el paquet d'activitats creat però falta penjar-lo a l'espai web i crear una pàgina web. Per crear la pàgina web anem a "herramientas/crear una pag. web". Li posem el mateix nom que el projecte que hem criat i seleccionem que l'applet ocupi tota la pàgina i la resta ho deixem igual. A l'hora de guardar-ho em de vigilar que es guardi amb "index htm". Un cop hem creat la pàgina web hem de crear l'espai web. Anem a la segona pàgina que he citat a dalt i si no tenim un compte gmail ens el creem. Ens deixarà entrar i a la part de dalt a la dreta ens apareixerà una finstreta que posa "Uploaded stuff". Anem a "upload" i examinem el projecte JClic i la pàgina web que hem creat. Els dos arxius són imprescindibles. Un cop ho haguem fet cliquem "Publish all changes". A continuació, se'ns obrira una pàgina en el qual ens demana un nom per al pàgina i el posem. Després hem de clicar la icona de dalt que posa "link". Allà on posa "link to" seleccionem "your files" i hem de cercar el projecte Jclic i la web que hem creat. És a dir, hem de tenir un arxiu amb format htm i un altre amb jclic.zip. Diem OK i ja tindrem el nostre JClic penjat a l'espai web! Aquí està el resultat del projecte JClic creat i penjat a l'espai web:


http://mvillarongamartinez.googlepages.com/http%3Amiriamntae.googlepages.com