divendres, 23 de maig del 2008

Wikipedia i Encarta

Hem estat treballant la Wikipedia i l'Encarta que són dues enciclopedies per cercar informació. Són dues enciclopedies molt diferents. L'Encarta és una enciclopedia creada per l'empresa americana de Microsoft i per tant és un programa privatiu que té un copyright. Per contra, la Wikipedia no és un programa sinó que és una pàgina web i és lliure, està sota una llicència de Creative Commons. Quant a qui fa aquestes enciclopedies, en el cas de l'Encarta són els especialistes de l'empresa i, en el cas de la Wikipedia gent bona i generosa que vol posar a l'abast de tothom la informació. Aquesta, està regulada pels propis usuaris i són ells qui decideixen, seguint una normativa, la informació que es mostra i la que no. Si hi ha alguna informació que no és creu convenient es posa en discussió recolzada per una font d'informació que dongui suport a la nova informació i són els usuaris qui voten per deixar la informació que hi havia o canviar-la. Dins de la Wikipedia hi ha els anomenats bibliotecaris que són persones que tenen un rang especial degut a que han editat i escrit molts articles i són escollits pels usuaris. Si hi ha alguna informació que no compleix les normes ells si que la poden retirar immediatament, si no, es fa de la manera que he explicat anteriorment.

Quant als idiomes, l'Encarta és un programa que aquí a Espanya només està disponible en castellà, per tant no pots triar un idioma, mentre que en la Wikipedia està disponible en molts idiomes depenent dels articles que tinguin publicats. Una altra diferència és que en l'Encarta la informació és la mateixa per tots els idiomes, simplement està traduïda. En canvi, en la Wikipedia no necessàriament tots els articles estan traduïts. Per això l'Encarta ofereix una informació més uniforme, mentre que la Wikipedia ofereix una informació més plural.

Pel que fa a les eines, la Wikipedia consta dels commons, que és la seva enciclopedia d'imatges; la wikisource, que és una biblioteca en línia que ofereix els textos originals d'on s'ha extret la informació i que està a l'abst de tothom; les wikinoticies o els wikillibres. L'Encarta també té una sèrie d'eines, una mica més novedoses, com poden ser les visites virtuals en 3D, els atles o les calculadores científiques.

Finalment, la manera d'organitzar la informació també és diferents ja que l'Encarta té un índex temàtic i explica els fets segons el seu ordre d'esdeveniment, mentre que la Wikipedia no en té i explica els fets cronològicament.

Aquí teniu la direcció de l'enciclopèdia wikipedia:

www.wikipedia.org